Chemieconcern Bayer schrapt wereldwijd twaalfduizend banen, ongeveer een tiende van het totale personeelsbestand. Een aanzienlijk deel daarvan verdwijnt in thuisland Duitsland, maakt de onderneming donderdag bekend.

Het is onduidelijk of er ook in Nederland banen zullen verdwijnen. "De details worden later uitgewerkt", zegt een woordvoerder desgevraagd. In Nederland werken voor Bayer circa twaalfhonderd mensen. Zij zijn werkzaam in onder meer Maastricht, Wageningen, Enkhuizen en Amsterdam.

Als deel van een besparingsslag wil het concern mogelijk ook uit de diergeneesmiddelen stappen. Verder bekijkt Bayer de strategische opties voor voetverzorgingsmiddelen van Dr. Scholl en zonnebrandproducten van Coppertone.

De chemiereus is bovendien in gesprek om zijn belang van 60 procent in industrieel dienstverlener Currenta van de hand te doen.

Bedrijf wil concurrentiekracht vergroten

Bayer wil met de ingrepen zijn concurrentiekracht vergroten. De reorganisatie moet vanaf 2022 een jaarlijkse besparing van 2,6 miljard euro opleveren. Dat bedrag is een verdubbeling van de kostenvoordelen die Bayer verwachtte te behalen na de overname van zijn Amerikaanse branchegenoot Monsanto eerder dit jaar.

De chemiereus verwacht verder in het lopende kwartaal een afwaardering van circa 3,3 miljard euro op zijn onderdelen voor zelfzorggeneesmiddelen en farmacie. Onder andere overgenomen merken van Merck en Dihon werden flink minder waard.

Roundup van Monsanto als hoofdpijndossier

Onder aandeelhouders speelden al langer zorgen rond de omvang en uiteenlopende activiteiten van Bayer na de overname van Monsanto.

Een ander hoofdpijndossier is de onkruidverdelger Roundup van Monsanto. Dit jaar oordeelde een Amerikaanse rechter al dat Bayer een vergoeding van miljoenen moet betalen aan een man die kanker kreeg door gebruik van het bestrijdingsmiddel.

Volgens topman Werner Baumann van Bayer heeft het schrappen van banen niets te maken met deze zaak of de overname van Monsanto.