De Tweede Kamer wil staatssecretaris Menno Snel (Financiën) spreken naar aanleiding van een bericht dat Shell in Nederland helemaal geen winstbelasting betaalt. Een meerderheid steunt een verzoek om een debat daarover van PvdA-Kamerlid Henk Nijboer.

Volgens Trouw maakt Shell zo handig gebruik van allerlei legale aftrekposten dat het olie- en gasconcern over de in Nederland behaalde winst 0 euro belasting hoeft te betalen.

Het dagblad baseert dat op een vertrouwelijk intern document van het ministerie van Financiën en op gesprekken met ingewijden.

De Tweede Kamer is zeer kritisch en wil van de staatssecretaris horen welke constructies Shell precies toepast. Het kabinet heeft al maatregelen aangekondigd om belastingontwijking door multinationals tegen te gaan, maar de vraag is of die ook de mazen in de wet waar het olie- en gasconcern gebruik van maakt dichten.

Shell zegt transparant te willen zijn

Shell zegt zelf niets mis te hebben gedaan. "Ik vind het belangrijk om heel duidelijk te zijn: Shell volgt de belastingregels die voor alle bedrijven in Nederland gelden", zegt Marjan van Loon, president-directeur van Shell Nederland. "De Belastingdienst weet precies wat wij doen."

Volgens Van Loon hoort de discussie hierover niet thuis in de krant. "Shell wil zo transparant mogelijk zijn, maar we laten ons niet dwingen op basis van anonieme bronnen vertrouwelijke informatie op straat te gooien."

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!