Werknemers van postbedrijf Sandd moeten worden betaald volgens de cao voor de transportsector, heeft de rechter in Apeldoorn woensdag bepaald. Personeel dat in de afgelopen jaren te weinig loon heeft gekregen, moet door de onderneming met terugwerkende kracht worden gecompenseerd.

Als het bedrijf hier niet aan voldoet, volgt een dwangsom.

Vakbond FNV klaagde eerder dat Sandd zou weigeren de juiste arbeidsvoorwaarden voor zijn personeel te hanteren. Postbezorgers zouden in veel gevallen zelfs minder krijgen dan het minimumloon. Daarom werd er een zaak aangespannen.

De rechter concludeert dat het vervoeren van post onlosmakelijk verbonden is met de bezorging. Daarmee valt Sandd onder de algemeen verbindend verklaarde cao voor de transportsector.

Bij Sandd werken ruim achttienduizend mensen, van postbezorgers en chauffeurs tot kantoorpersoneel. Het is onduidelijk welk bedrag de medewerkers nog aan achterstallig loon en pensioenopbouw moeten krijgen.

FNV-bestuurder Ger Deleij wil snel in overleg met het bedrijf. Daarbij zal het volgens de vakbondsman onder meer de vraag zijn in hoeverre Sandd bij machte is om alles met terugwerkende kracht te vergoeden.

Deleij wil daarom ook in gesprek met het kabinet en andere postbedrijven. "Er is gewoon geen ruimte voor twee landelijk opererende bedrijven op deze markt, zeker niet als je vindt dat de werknemers fatsoenlijk beloond moeten worden."

Bij Sandd was niemand bereikbaar voor commentaar. Volgens de vakbond is het vonnis belangrijk voor meerdere zaken. FNV heeft ook een soortgelijke procedure aangespannen tegen maaltijdbezorger Deliveroo.

Wil jij elke zaterdag het beste van de economie- en techredactie in je mailbox? Abonneer je dan nu op onze Zaken van Morgen-nieuwsbrief!