De Europese Commissie is akkoord met de fusie van de Nederlandse onderdelen van telecombedrijven T-Mobile en Tele2. Brussel stelt bovendien geen extra voorwaarden voor de afronding van de deal, zo werd dinsdag bekendgemaakt.

Volgens de commissie zal er na de fusie geen sprake zijn van marktverstoringen. Consumenten zullen niet duurder uit zijn en ook de kwaliteit van de dienstverlening komt, naar het oordeel van de Europese Commissie, niet in het geding. Gisteren meldden ingewijden al dat het akkoord eraan zat te komen.

Eerder dit jaar startte Brussel een diepgaand onderzoek naar de samensmelting. De vrees bestond dat er niet voldoende concurrentie zou overblijven na de deal tussen de nummer drie en vier op de Nederlandse telecommarkt.

Dat had kunnen leiden tot hogere prijzen, minder innovatie en uitsluiting van andere telecombedrijven zonder eigen netwerk, zo was de gedachte.

'T-Mobile en Tele2 blijven concurrenten'

De fusie, die bijna een jaar geleden werd aangekondigd, wordt naar verwachting begin 2019 afgerond. T-Mobile Nederland betaalt eenmalig een bedrag van 190 miljoen euro voor de activiteiten van Tele2.

Het Zweedse moederbedrijf van Tele2 krijgt daarnaast een kwart van de nieuwe onderneming in handen. Deutsche Telekom, dat eigenaar is van T-Mobile Nederland, krijgt de overige 75 procent in handen.

Met de overname ontstaat volgens de bedrijven een nieuwe sterke speler die geïntegreerde pakketten van vaste en mobiele diensten aanbiedt op de consumentenmarkt en de zakelijke markt. Het gecombineerde bedrijf hoopt vooral te profiteren van schaalvoordelen en meer financiële slagkracht.

De huidige "dominante spelers" KPN en VodafoneZiggo zullen uitgedaagd blijven worden, zegt het nieuwe fusiebedrijf. Tot het officiële moment van samengaan, blijven T-Mobile en Tele2 naar eigen zeggen ook concurrenten van elkaar en verandert er niets.

'Introductie 5G en glasvezel'

In een persbericht laat CEO Søren Abildgaard van T-Mobile Nederland weten dat het bedrijf nu snel zijn beloftes wil waarmaken, zoals de versnelde introductie van 5G en de beschikbaarheid van glasvezel.

Ook zou er meer contractvrijheid komen voor klanten, aldus Abildgaard.