​ABN AMRO en ING Groep verstrekken meer dan 80 procent van hun financiering in de energiesector aan fossiele bedrijven. In een lijst van de Eerlijke Geldwijzer presteren zij van alle Nederlandse financiële instellingen relatief het slechtste als het gaat om het financieren van groene en fossiele energie. 

Het initiatief publiceert een nieuw onderzoek van bank- en verzekeraarsinvesteringen over de afgelopen twee jaar.

In 2016 en 2017 lenen ABN en ING in totaal 11,4 miljard euro uit aan fossiele energiebedrijven, tegenover een bedrag van 2,4 miljard euro aan duurzame energiebedrijven.

Bij ABN AMRO neemt het aandeel van leningen voor de fossiele sector toe ten opzichte van vier jaar geleden, van 68 naar 82 procent. Ook bij ING staat het aandeel fossiele energie op 82 procent van alle energieleningen. 

Rabobank volgt na ABN en ING als bank met relatief de meeste leningen aan fossiele energiebedrijven, met een aandeel van 51 procent in fossiele bedrijven. Dat komt neer op 1,4 miljard euro. Tegelijk financiert de bank ook voor 1,3 miljard euro aan leningen voor duurzaamheid. 

Volksbank en Triodos scoren met groen

De Volksbank, waar onder meer ASN Bank en SNS onder vallen, en Triodos Bank investeren alleen duurzame leningen. 

De onderzochte verzekeraars steken een tiende van hun geld in aandelen van duurzame energiebedrijven. De rest, zo'n 12,4 miljard euro, werd in fossiele energiebedrijven gestopt.

APG Group voert hierbij de lijst aan als grootste fossiele energie-investeerder. Daarna volgen Allianz en NN Group. 

'Groene voornemens moeten worden uitgevoerd'

"We horen de laatste tijd veel mooie verhalen over de groene voornemens van banken en verzekeraars maar als zij klimaatverandering echt serieus nemen moeten ze die verhouding snel drastisch omkeren", stelt woordvoerder Evert Hassink in een persbericht.

De Eerlijke Geldwijzer is een initiatief van Amnesty International, FNV, Milieudefensie, Oxfam Novib, PAX en World Animal Protection, en bestaat uit de Eerlijke Bankwijzer en de Eerlijke Verzekeringswijzer. Hier kunnen consumenten verzekeraars en banken vergelijken.

Het initiatief legt om de twee jaar de financiële relaties van de zeven grootste banken en verzekeraars met energiebedrijven bloot, om duidelijk te maken hoe duurzaam de instellingen investeren.