Marcel Boekhoorn gaat meerdere HEMA-winkels verkopen aan franchisenemers. Dat meldt Het Financieele Dagblad (FD) maandag op basis van ingewijden. De nieuwe eigenaar kiest hiervoor om zo de buitenlandse expansie te versnellen.

Het FD schrijft dat Boekhoorn van plan is de winkels te verkopen wanneer de overname van de HEMA definitief is. Dit zal naar alle waarschijnlijkheid in januari 2019 zijn.

Volgens de zakenkrant brengt de verkoop van een gemiddelde HEMA-winkel ruim 1 miljoen euro op. Naar verwachting zullen de meest winstgevende winkels in grote steden niet worden verkocht .

Naast de verkoop van winkels aan winkelketens zou de nieuwe HEMA-eigenaar ook de eigen bakkerij, onder meer bekend van de HEMA-tompouce, willen afstoten. In de zeven locaties in Nederland werken zo'n 350 mensen.

Voor overname Boekhoorn was er nog conflict met franchisers

Toen de winkelketen nog onder leiding van de Britse investeringsmaatschappij Lion Capital stond, was HEMA verwikkeld in een hevige strijd met franchisenemers.

Volgens Lion Capital blokkeerden de franchisenemers het verkoopproces van deze filialen. De afspraken tussen HEMA en franchisenemers van het concern waren een breekpunt bij een overnamepoging van de Belgische investeringsmaatschappij Core Capital.

Met de overname van de Nijmegenaar Boekhoorn is een einde gekomen aan dit conflict. Hij heeft nieuwe afspraken gemaakt over de verdeling van de inkomsten uit internetverkopen. Daarbij gaat de nieuwe HEMA-eigenaar een deel van de miljoenen vergoeden waar de franchisers recht op menen te hebben.

Wil jij elke zaterdag het beste van de economie- en techredactie in je mailbox? Abonneer je dan nu op onze Zaken van Morgen-nieuwsbrief!