De olieprijzen zijn gedaald naar het laagste niveau in een jaar tijd. Sinds begin oktober hebben de olieprijzen een flinke duikeling doorgemaakt.

Voor een vat ruwe Brentolie wordt vrijdagochtend 61,52 dollar betaald, een daling van 30 procent ten opzichte van het hoogtepunt van 86,74 dollar in oktober.

Sinds december 2017 is de prijs van Brentolie niet zo laag geweest. Voor een vat Amerikaanse WTI-olie wordt deze vrijdag 52,84 dollar betaald, het laagste niveau in ruim een jaar.

De flinke dalingen zijn vooral opmerkelijk omdat handelaren uitgingen van hogere prijzen. Door Amerikaanse sancties kwam de Iraanse olie-export dit jaar bijvoorbeeld onder druk te staan, hoewel onder meer China en India nog steeds Iraanse olie mogen kopen.

Productie naar recordhoeveelheden

Maar onder druk van de Amerikaanse president Donald Trump verhoogde Saoedi-Arabië, de op twee na grootste olieproducent, de productie juist. Ook de Verenigde Staten zelf, inmiddels de grootste olie-producent ter wereld, hebben de productie opgeschroefd naar recordhoeveelheden.

Trump bedankte woensdag in een opmerkelijke tweet Saoedi-Arabië nog voor de lagere olieprijzen. Sommige andere landen hebben juist sancties opgelegd aan Saoedi-Arabische staatsburgers om de moord op de Saoedische journalist Jamal Khashoggi. Maar Trump heeft maatregelen tegen het Arabische koninkrijk altijd van de hand gewezen.