De curatoren van de IJsselmeerziekenhuizen hebben met het St Jansdal-ziekenhuis in Harderwijk een akkoord bereikt over een doorstart van de zorgactiviteiten in Lelystad en Dronten, laat een woordvoerder van de MC Groep donderdag weten.

Doorstart ziekenhuizen in Lelystad en Dronten

  • Curatoren hebben een akkoord bereikt over een doorstart van de IJsselmeerziekenhuizen in Lelystad en Dronten
  • De poliklinische zorg, spoedpoli en poliklinische operatiekamer worden voortgezet
  • De komende periode wordt meer informatie verwacht over de omvang van de gecontinueerde zorg

Het Sint Jansdal-ziekenhuis zal in ieder geval de poliklinische zorg bij MC Zuiderzee Lelystad en MC Dronten voortzetten. Naast de polikliniek komt er ook een spoedpoli en een poliklinische operatiekamer. Ook is er ruimte voor dagbehandelingen in de nieuwe opzet van het ziekenhuis.

In de komende periode wordt er meer informatie verwacht over de omvang van de zorg die kan worden aangeboden in de ziekenhuizen. Ook zal dan meer duidelijk worden over de hoeveelheid werknemers die een arbeidsovereenkomst aangeboden krijgen.

Vanaf 1 maart 2019 zal het St Jansdal-ziekenhuis de zorg in Lelystad in zijn geheel overnemen. Dat zegt de voorzitter van de raad van bestuur, Relinde Weil, donderdagavond tegen Omroep Flevoland. De curator blijft tot maart verantwoordelijk voor MC Zuiderzee.

'Spoedeisende hulp niet mogelijk in Lelystad'

Dinsdag schreef minister Bruno Bruins van Medische Zorg dat een doorstart van de afdeling spoedeisende hulp (SEH) en acute verpleegkunde vanwege een gebrek aan gespecialiseerde verpleegkundigen en specialisten niet mogelijk is in Lelystad.

Het medisch personeel is het daar niet mee eens. Woensdag verstuurden zij een brandbrief waarin ze schreven dat ze de berichtgeving met "gevoelens van boosheid en machteloosheid" volgden.

In de brief verwezen ze naar een interne enquête waaruit volgens het personeel blijkt dat 80 procent van de medewerkers wil blijven na een eventuele doorstart. Hierdoor zou een doorstart van de afdeling SEH en acute verloskunde wel mogelijk zijn.

IJsselmeerziekenhuizen in oktober failliet verklaard

De MC IJsselmeerziekenhuizen in Lelystad, Dronten en Emmeloord werden op 25 oktober failliet verklaard door de rechtbank, tegelijkertijd met het Slotervaartziekenhuis in het Amsterdamse stadsdeel Slotervaart.

Het ziekenhuizenconcern werd failliet verklaard na jarenlange financiële problemen. "Beide ziekenhuizen zijn in de financiële problemen gekomen door met name hoge inhuurkosten van personeel in een situatie van grote arbeidskrapte", verklaarde een woordvoerder destijds.

Wil jij elke zaterdag het beste van de economie- en techredactie in je mailbox? Abonneer je dan nu op onze Zaken van Morgen-nieuwsbrief!