Nissan zet de in opspraak geraakte voorzitter Carlos Ghosn buiten de deur, zo meldt het Japanse televisiestation NHK. Het bestuur van de Japanse automaker is donderdag bijeen om over de situatie rond Ghosn te praten.

Ghosn werd eerder deze week in Japan opgepakt op verdenking van belastingfraude. Hij is naast voorzitter van Nissan ook topman van Renault en van de Frans-Japanse auto-alliantie Renault-Nissan-Mitsubishi. De andere bedrijven hebben nog geen afstand genomen van Ghosn.

De fraude kwam volgens Nissan aan het licht na een maandenlang intern onderzoek, dat was gestart op basis van een melding van een klokkenluider.

Naast gesjoemel met financiële gegevens wordt de 64-jarige Ghosn ook verdacht van misbruik van bedrijfsbezittingen. Ook directeur Greg Kelly lijkt te moeten vertrekken vanwege het overtreden van de regels.

Nissan roept verder een onafhankelijke commissie in het leven die het huidige schandaal onder de loep moeten nemen en vergelijkbare zaken in de toekomst moet voorkomen. De leden zijn advocaten en experts van buiten het bedrijf.

Unaniem besluit van Nissan-bestuur

Het besluit om Ghosn de laan uit te sturen werd naar verluidt unaniem genomen door het bestuur van Nissan. Overigens had Nissan niet lang na zijn arrestatie al aangegeven hem te willen ontslaan. Topman Hiroto Saikawa zou tijdelijk de functie van voorzitter bij het bedrijf van Ghosn overnemen.

Renault houdt voorlopig nog vast aan de Frans-Braziliaanse topman van Libanese afkomst. Het bedrijf liet dinsdag weten dat de taken van Ghosn tijdelijk zullen worden waargenomen door operationeel directeur Thierry Bolloré, die dezelfde bevoegdheden krijgt. Renault heeft Nissan om meer informatie over de zaak gevraagd.