NASA stelt een veiligheidsonderzoek in naar SpaceX en Boeing. Dit naar aanleiding van het gedrag van Elon Musk, de oprichter van SpaceX. Hij nam in september tijdens een live-uitzending van een podcast een trekje van een joint en dronk whiskey.

Drie hooggeplaatste medewerkers van NASA lieten woensdag aan The Washington Post weten dat het gedrag van Musk meerdere mensen op de hoogste posities zou hebben geschokt.

Boeing en SpaceX werden door het Amerikaanse ruimtevaartagentschap ingehuurd om astronauten naar het ruimtestation ISS te vervoeren. Voor beide bedrijven zou het de eerste keer zijn dat ze mensen de ruimte in sturen.

"We moeten de Amerikaanse burger laten zien dat wanneer we astronauten in een raket zetten, ze veilig zijn", aldus William Gerstenmaier, die zich voor het ruimtevaartagentschap bezighoudt met menselijke verkenning. Het onderzoek moet een paar maanden gaan duren.

Musk raakte eerder ook in opspraak na een reeks tweets, waarin hij zei dat hij zijn elektrische auto-bedrijf Tesla van de beurs zou halen. Dat werd gezien als manipulatie van beleggers.