Als de doorstart van het failliete ziekenhuis in Lelystad slaagt, blijven inwoners er terechtkunnen voor 70 tot 80 procent van de ziekenhuisbezoeken. Dat meldt minister Bruno Bruins (Medische Zorg) dinsdag aan de Tweede Kamer.

Volwaardige afdelingen spoedeisende hulp (SEH) en acute verloskunde zijn er voorlopig echter niet haalbaar, aldus de minister.

Zowel de curatoren als verzekeraar Zilveren Kruis zijn positief over de plannen die het Harderwijkse ziekenhuis St Jansdal voor Lelystad heeft. Bruins schrijft dat ook de overname van de zorg in de Noordoostpolder en Urk door de Antonius Zorggroep volgens de curatoren "zeer realistisch" is.

Deze organisatie heeft al een ziekenhuis in Sneek en een kleinere vestiging in Emmeloord. Ze wil meer zorg thuis in plaats van in het ziekenhuis gaan aanbieden.

In Lelystad blijft alle huidige poliklinische zorg beschikbaar. Ook zullen er niet al te complexe operaties worden uitgevoerd. Volgens het plan komen in Lelystad en Emmeloord spoedposten waar overdag en 's avonds eenvoudig letsel behandeld kan worden, zoals breuken en snij- of schaafwonden.

Voor complexere spoedzorg moeten patiënten dan naar Almere, Sneek, Heerenveen, Zwolle of Harderwijk. De spoedposten blijven 's nachts gesloten.

Onderhandelingen lopen nog

Bruins benadrukt dat de onderhandelingen nog lopen, maar hij noemt het "zeer waarschijnlijk dat medisch-specialistische basiszorg via de doorstart kan worden behouden voor de inwoners van Flevoland".

De overnamepartijen zien geen mogelijkheden voor afdelingen acute verloskunde, onder meer vanwege een tekort aan kinderartsen. Zilveren Kruis wil in Lelystad wel een geboortecentrum inrichten waar vrouwen onder leiding van een verloskundige kunnen bevallen.

De IJsselmeerziekenhuizen en het Amsterdamse Slotervaartziekenhuis, beide van de MC Groep, gingen eind oktober failliet.

Patiënten MC Slotervaart ontvangen snel bericht

Over het MC Slotervaart meldt Bruins dat patiënten die onder behandeling waren van het failliete MC Slotervaart in Amsterdam, binnen enkele dagen te horen krijgen wel ziekenhuis hun behandeling overneemt. Ze krijgen daar "rond komend weekend" bericht over, schrijft minister Bruno Bruins (Medische Zorg) aan de Tweede Kamer. "Het staat de patiënten uiteraard vrij een ander ziekenhuis te kiezen", benadrukt Bruins.

Hoe de verschillende specialismen precies over andere ziekenhuizen worden verdeeld, wordt woensdagmorgen bekendgemaakt op de website van MC Slotervaart, kondigt Bruins aan.

Op het ministerie van Volksgezondheid zijn dinsdag afspraken gemaakt over de overdracht van patiënten, een "omvangrijke en ingewikkelde operatie". Curatoren, ziekenhuisbestuur, verzekeraar Zilveren Kruis, inspectiediensten en de gemeente Amsterdam waren bij het overleg.

Een overnameplan kreeg te weinig steun, constateerden de curatoren vorige week, tot verslagenheid van het personeel. De ondernemingsraad verweet verzekeraar Zilveren Kruis "misbruik van marktmacht".

Eerder werd al bekend dat de afdeling geriatrie naar het OLVG West verhuist.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!