Luchtvaartmaatschappij easyJet heeft het voorbije boekjaar een recordaantal passagiers aan boord van zijn vliegtuigen verwelkomd. In de twaalf maanden tot oktober stapten 88,5 miljoen mensen aan boord bij de prijsvechter. Dat is 10 procent meer dan een jaar eerder.

De passagiersstatistieken werden vooruitgeholpen door de reizigers op de Berlijnse luchthaven Tegel. Easyjet is daar sinds januari actief na de overname van delen van het failliete Air Berlin.

Volgens easyJet was gemiddeld 92,6 procent van de stoelen in de vliegtuigen bezet. Niet eerder zaten de vliegtuigen van de maatschappij zo vol.

De luchtvaartonderneming sloot het boekjaar af met een totale omzet van 5,9 miljard pond (circa 6,6 miljard euro). Dat was bijna 17 procent meer dan een jaar eerder.

De gemiddelde omzet per stoeltje steeg met 6,4 procent. Exclusief Tegel was de stijging 8,3 procent. De winst voor belastingen steeg met 60 miljoen pond tot 445 miljoen pond. 

Op Schiphol zit de prijsvechter qua vliegbewegingen aan zijn limiet. Het wil op de Amsterdamse luchthaven toch groeien door grotere toestellen in te zetten.

Prijsvechter verwacht verdere groei dankzij 'Tegel-effect'

EasyJet verwacht het lopende boekjaar verder te kunnen groeien. Het bedrijf voorziet in de eerste jaarhelft van dit boekjaar een groei van de capaciteit van 15 procent, deels door het 'Tegel-effect'. Voor het hele boekjaar rekenen de Britten op 10 procent meer capaciteit.

EasyJet maakte verder bekend de komende 1,5 jaar de almaar oplopende brandstofkosten het hoofd te kunnen bieden door zijn ''solide" hedgingpositie. Met hedging slaat een luchtvaartbedrijf strategisch brandstof in om zich daarmee in te dekken tegen de fluctuerende prijzen.

Verder heeft het bedrijf vooruitlopend op de Brexit maatregelen genomen. Het gaat daarbij onder meer om initiatieven in Oostenrijk en Zwitserland.

Wat betreft boekingen lijkt het aanstaande vertrek van de Britten uit de EU vooralsnog geen invloed te hebben. Voor de eerste helft van het jaar is circa 50 procent van de vliegtickets verkocht. Dat percentage is nagenoeg gelijk aan dat van een jaar eerder.