De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) gaat in beroep tegen een omgevingsvergunning voor Tata Steel. De provincie Noord-Holland gaf een omgevingsvergunning zonder dat het bedrijf aanvullende maatregelen hoeft te nemen om bepaalde uitstoot van stikstofoxiden terug te brengen, en daar is de toezichthouder het niet mee eens.

De inspectie constateert dat de uitstoot bij het windverhitten in IJmuiden de Europese normen overschrijdt. Omwonenden en de directe leefomgeving worden hierdoor te veel blootgesteld aan stikstofoxiden, vindt de toezichthouder.

Die stoffen zijn schadelijk voor de luchtwegen en veroorzaken bodemverzuring, wat leidt tot verminderde biodiversiteit in natuurgebieden. Het is nu aan de rechter om uitspraak te doen.

Windverhitten is de warmte die vrijkomt bij het verbranden van staal. Deze warmte wordt via vuurvaste stenen overgebracht naar de lucht.

Deze warme lucht wordt vervolgens weer naar de hoogovens teruggeleid om de productie van ruw ijzer te stimuleren. Bij dit hele proces komen ook stikstofoxiden vrij, zoals bij alle vormen van verbranding op hoge temperaturen.

Wil jij elke zaterdag het beste van de economie- en techredactie in je mailbox? Abonneer je dan nu op onze Zaken van Morgen-nieuwsbrief!