Een groep managers van ABN AMRO schrijft in een anonieme brandbrief opnieuw over de gebrekkige leiding en koers van de bank.

 De managers vragen om als klokkenluider te worden aangemerkt, zodat ze zonder gestraft te worden met president-commissaris Tom de Swaan over de problemen kunnen praten.

De brief dateert al van 13 september, schrijft Het Financieele Dagblad (FD) maandag. "Onze bank zit zo vast dat gewone processen niet werken", schrijven de managers.

De kritiek richt zich onder meer op het leiderschap van topman Kees van Dijkhuizen. Hij zou niet openstaan voor een dialoog over de koers van ABN AMRO. De managers richten de brief daarom niet aan hem, maar aan intern toezichthouder De Swaan.

Onderling wantrouwen en gebrek aan visie

Halverwege 2018 liet dezelfde groep al van zich horen in een anonieme brief gericht aan De Nederlandsche Bank (DNB), de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en staatsaandeelhouder NLFI. De managers schreven toen dat ze aan de top onderling wantrouwen en een gebrek aan visie ervaarden.

Er zou in de tussentijd niets veranderd zijn, schrijft de groep nu. Volgens de ingewijden die het FD sprak, zijn de schrijvers inderdaad hooggeplaatste managers. Inmiddels zou de groep van 21 naar 40 leden zijn gegroeid.

Bank doet onderzoek naar de brief

ABN AMRO neemt de brief zeer serieus en doet onderzoek naar de inhoud ervan. Ook wordt onderzocht of de schrijvers "te kwader trouw" hebben gehandeld.

Zowel De Swaan als Van Dijkhuizen laat aan de krant weten niet te begrijpen wat het motief van de brievenschrijvers is. De topman is "zwaar teleurgesteld" en was naar eigen zeggen graag met ze in gesprek gegaan. De centrale ondernemingsraad zou ook "ontstemd" zijn vanwege de brief.