De Nederlandse accumaker Lithium Werks uit Hengelo heeft in een maand al 1,3 miljard dollar aan investeringen binnengesleept voor de bouw van een enorme fabriek in China. Dat gebeurde onder leiding van topman Kees Koolen, de voormalige CEO van Booking.com.

Topman Kees Koolen zal binnenkort twee grote deals aankondigen. Een daarvan betreft de overname van een bedrijf dat drie keer zo groot is als Lithium Werks zelf. Schaalgrootte is volgens hem erg belangrijk om efficiënt te kunnen produceren.

Lithium Werks heeft al een fabriek in China. De nieuwe fabriek krijgt een productiecapaciteit van 8 gigawattuur per jaar. Dat komt neer op de hoeveelheid stroom die nodig is om 160.000 auto's voort te stuwen.

De accu's zijn overigens niet bestemd voor auto's, maar voor onder meer vrachtwagens en boten. Begin 2021 moet de fabriek operationeel zijn.

Koolen, de Brabantse boerenzoon die een fortuin verdiende met de oprichting van Booking.com en op nummer 290 in de Quote 500 staat, doet ook jaarlijks mee met de Dakar Rally.