De Nederlandse Douane roept bedrijven op om nu maatregelen te treffen voor de Brexit. Sommige ondernemers zouden zonder maatregelen riskeren dat hun handel met het Verenigd Koninkrijk helemaal stil komt te liggen.

Met een dinsdag gelanceerde 'Brexit-toolkit' wil de overheidsinstelling ondernemers helpen om zich voor te bereiden. Deze maakt inzichtelijk welke stappen ze moeten nemen om de handel met het VK ook na de Brexit in goede banen te leiden.

Sommige ondernemers lopen zonder maatregelen te treffen zelfs het risico dat ze na 29 maart 2019 helemaal geen handel meer kunnen drijven met de Britten. Vooral als er geen overgangsperiode komt, komen veel bedrijven volgens de Douane in de problemen.

Maanden voorbereiding nodig voor Brexit

"Om te voorkomen dat ondernemers na Brexit voor een dichte slagboom komen te staan, roepen wij ondernemers op nu te starten met de voorbereidingen", aldus algemeen directeur Nanette van Schelven in een persbericht.

"Start vandaag nog. Want elk bedrijf heeft een aantal maanden nodig om zich voor te bereiden op de nieuwe douaneformaliteiten."

Om goed voorbereid te zijn, kunnen bedrijven bij een website van de overheidsinstelling een 'Brexit Impact Scan' doen om te zien wat de gevolgen van de EU-afscheiding voor hen zijn.

Ieder bedrijf dat zakendoet met het VK zou in ieder geval een zogenoemd EORI-nummer moeten hebben, aangifte kunnen doen in douanesystemen en een 'registratie elektronisch berichtenverkeer' aan moeten vragen. Aanvullende maatregelen verschillen per bedrijf.