Nederland delft vooralsnog het onderspit bij het binnenhalen van een groot Europees distributiecentrum van webwinkelreus Alibaba. 

Het van oorsprong Chinese bedrijf heeft een duidelijke voorkeur voor de Belgische stad Luik. Dat liet Terry von Bibra, algemeen directeur voor Europa van Alibaba, aan Het Financieele Dagblad (FD) weten.

Behalve Luik, waren ook Maastricht en Weert in de race voor het distributiecentrum. Alibaba richt zich vooralsnog vooral op de Waalse stad als Europees logistiek knooppunt, zegt Von Bibra. Zo zouden de eerste vliegtuigen voor Singles Day, een jaarlijks koopjesfestijn van het e-commercebedrijf, al zijn vertrokken naar de Belgische stad.

Topman Jack Ma van Alibaba voerde afgelopen zomer gesprekken in Den Haag over een vestiging in Nederland. Von Bibra, die bijvoorbeeld premier Mark Rutte ontmoette, sluit dan ook niet uit dat het bedrijf voor verdere expansie naar ons land kijkt. Zo zou Ma Nederland een "extreem belangrijk land met een rijke handelsgeschiedenis" hebben genoemd.

Alibaba, één van de waardevolste bedrijven ter wereld, kondigde eerder aan voor omgerekend 12,8 miljard euro aan investeringen in een wereldwijd logistiek netwerk te doen.