Bij drank- en drugscontroles bij autoproducent VDL Nedcar heeft de helft van de geteste medewerkers positief getest op drank- of drugsgebruik.

Dat bevestigt het bedrijf tegenover NU.nl na eerdere berichtgeving van L1. Het bedrijf meldt dat dit jaar driehonderd van de zevenduizend personeelsleden zijn getest. Van die driehonderd testten dus 150 positief op alcohol- of drugsgebruik.

Het gaat om een steekproef. Het zou dus kunnen zijn dat het werkelijke aantal nog hoger ligt.

"Met zevenduizend medewerkers zijn we net zo groot als een dorp", aldus VDL-woordvoerder Miel Timmers. "Als je in een dorp loopt en dit soort testen zou doen, zou je misschien ook wel tot dit soort aantallen komen. In die zin zijn wij misschien ook een afspiegeling van de samenleving." Desondanks noemt hij het aantal "altijd te veel".

Volgens de woordvoerder wordt er geen drank of drugs tijdens werktijd geconsumeerd, maar gaat het om drank- en drugsgebruik buiten werktijd, waarvan nog resten in het bloed te vinden zijn. Om wat voor drugs het gaat, kan het bedrijf niet melden. "Maar hier zitten ook mensen tussen die de avond ervoor gewoon wat biertjes hebben gedronken", aldus de woordvoerder.

Al langer drugsproblemen bij VDL Nedcar

VDL Nedcar test sinds een aantal jaar op drugs- en alcoholgebruik, nadat bleek dat er drugs werd gehandeld op de werkvloer. "Er zijn geen signalen dat dat nu ook gebeurt", aldus de autoproducent. Cijfers van de tests die in eerdere jaren werden gehouden kon het bedrijf niet direct geven.

Destijds werd een zerotolerancebeleid afgekondigd. Nu wordt personeel dat positief test naar huis gestuurd en zullen de betreffende medewerkers op gesprek moeten komen. Volgens de woordvoerder past dat binnen een zerotolerancebeleid.

Wil jij elke zaterdag het beste van de economie- en techredactie in je mailbox? Abonneer je dan nu op onze Zaken van Morgen-nieuwsbrief!