De Nederlandse aardappelindustrie vreest dat de Zuid-Amerikaanse markt op slot gaat voor diepvriesfriet. Colombia heeft aangekondigd antidumpingheffingen in te voeren op bevroren aardappelproducten uit Nederland, België en Duitsland.

Als actie uitblijft, zou het hele continent Europese patat kunnen gaan weren, is de vrees. "Bij een totale lockdown van Zuid-Amerika staat er meer dan 100 miljoen euro op het spel", zegt secretaris Hylke Brunt van de Vereniging voor de Aardappelverwerkende Industrie (VAVI), waarbij bedrijven als Aviko, McCain en FarmFrites zijn aangesloten.

"We zien dit als een serieuze bedreiging van de industrie. Colombia is een kleine markt, maar het doet wel pijn. Wat zij doen, is tegen de regels van de Wereldhandelsorganisatie (WTO, red.). Het is triest wat hier gebeurt'', aldus Brunt. Zuid-Afrika legde eerder al heffingen op en Brazilië vorig jaar.

De schade van een 'frietoorlog' zou ettelijke miljoenen bedragen. "De Europese Commissie moet nu een zaak aanspannen bij de WTO, anders staan andere Zuid-Amerikaanse landen klaar om Colombia te volgen'', besluit de secretaris.

Europese Commissie 'zoekt actief contact' met Colombia

De Europese Commissie liet donderdag weten dat Colombia de heffingen nog niet heeft aangemeld. Brussel volgt de zaak op de voet en "zoekt actief contact met Colombia en betrokken bedrijven om deze uitkomst te vermijden".

De EU-handelsministers, onder wie minister Sigrid Kaag, komen vrijdag bijeen in Brussel. Het conflict is op verzoek van België en met steun van Nederland op de agenda gezet. De landen willen dat de markt openblijft. Er worden vrijdag nog geen besluiten genomen.

Nederland is de grootste producent en exporteur van aardappelen in de EU. De export van diepvriespatat groeide de afgelopen drie jaar erg sterk. Het ging om een toename van 37 procent tot bijna 500 miljoen euro. De uitvoer vanuit de EU was vorig jaar 1,5 miljoen ton en had een waarde van ruim 1,13 miljard euro.

Wil jij elke zaterdag het beste van de economie- en techredactie in je mailbox? Abonneer je dan nu op onze Zaken van Morgen-nieuwsbrief!