Ryanair heeft een akkoord bereikt met de Duitse vakbond Verdi over een nieuwe cao voor het cabinepersoneel. De medewerkers mogen nog over het onderhandelingsresultaat stemmen, aldus de Ierse prijsvechter.

Verdi vertegenwoordigt zo'n duizend cabinemedewerkers van Ryanair.

Het akkoord met de bond is ook voor andere Europese bonden hoopgevend, omdat Duitse bonden in het afgelopen jaar vaak samenwerkten met vakbonden uit andere landen. Het zou dus een voorbode van meer akkoorden kunnen zijn.

Net als veel van de Europese collega's legde ook het personeel van Ryanair in Duitsland meermaals het werk neer om hun roep om verbeteringen kracht bij te zetten.

De Duitsers eisten eerder een loonsverhoging en meer sociale zekerheid. Daarnaast wilden ze dat het Duitse in plaats van het Ierse arbeidsrecht op hen van toepassing is. Details over het akkoord werden donderdag niet gegeven.

Ryanair sloot onlangs basis in Eindhoven

Verder zou volgens de maatschappij Italiaans cabinepersoneel in meerderheid hebben ingestemd met een conceptakkoord met Italiaanse bonden. Ook heeft Ryanair bonden in Zweden en Griekenland erkend. In die landen wordt nu ook onderhandeld over betere arbeidsvoorwaarden.

Onlangs besloot Ryanair zijn basis in Eindhoven te sluiten. Dat kostte meerdere personeelsleden hun baan. Met tientallen Nederlandse piloten en cabinemedewerkers ligt Ryanair in de clinch over een vertrekregeling. Het gaat om personeel dat weigert zich te laten overplaatsen naar andere bases.

Wil jij elke zaterdag het beste van de economie- en techredactie in je mailbox? Abonneer je dan nu op onze Zaken van Morgen-nieuwsbrief!