Chipmachinebouwer ASML uit Veldhoven ziet de toekomst rooskleurig tegemoet. De maker van zeer specialistische machines krikt zijn omzetdoelstellingen voor de komende jaren op.

Het technologiebedrijf rekende aanvankelijk op een groei van de jaaromzet tot 11 miljard euro in 2020. Nu wordt gemikt op ongeveer 13 miljard euro.

In 2025 moet dat zelfs oplopen tot 15 miljard à 24 miljard euro, afhankelijk van de marktomstandigheden. Nu staat de markt er volgens ASML "gemiddeld" voor.

ASML kondigde op een beleggersdag aan dat investeerders zullen meeprofiteren van de groei van het bedrijf. "We verwachten aanzienlijke hoeveelheden kapitaal terug te kunnen laten vloeien naar aandeelhouders via een combinatie van aandelenopkoopacties en dividendverhogingen."

Het concern maakte eerder bekend in het derde kwartaal een omzet van 2,8 miljard euro te hebben geboekt, iets hoger dan in een kwartaal eerder. Het netto-inkomen steeg van 584 miljoen euro in het tweede kwartaal naar 680 miljoen euro in het derde kwartaal.