Zondag 2 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
IJsselmeerziekenhuizen,

Volgende week meer duidelijkheid over IJsselmeerziekenhuizen verwacht

De curatoren van de failliete IJsselmeerziekenhuizen hopen begin volgende week meer duidelijkheid te kunnen geven over de mogelijkheid van een doorstart, laat het ziekenhuisconcern woensdag weten.
Door ANP

De curatoren zeggen nog in gesprek te zijn met "diverse serieuze kandidaten" die plannen voor een doorstart hebben. 

Minister Bruno Bruins voor Medische Zorg sluit zich aan bij deze berichten en zegt dat het "partijen met veel kennis en ervaring" zijn. Over welke partijen dit zijn, worden nog geen mededelingen gedaan. "De curatoren gaat nu verder met de partijen in gesprek. Waarschijnlijk kan hier direct na het weekend meer over worden gezegd."

Eerder werd al duidelijk dat zeker tien partijen zich gemeld hebben voor een volledige of gedeeltelijke overname. De curatoren hebben het laatste woord over wie de ziekenhuizen mogen overnemen.

Omdat onzeker is of er een doorstart mogelijk is, treffen de curatoren ook voorbereidingen voor een zogeheten afschalingsplan, waarbij de activiteiten geleidelijk worden afgebouwd.

"Er wordt tijdig afgeschaald om patiëntveiligheid te kunnen garanderen", stellen de curatoren. Volgens een woordvoerder is tijdige actie nodig. "Zodat we niet alles in de laatste week hoeven te doen als een doorstart niet mogelijk blijkt te zijn", aldus de woordvoerder.

Minister Bruins heeft al gezegd dat hij desnoods geld bijlegt om een doorstart mogelijk te maken. Hij vindt dat in elk geval Lelystad spoedeisende hulp en verloskundige zorg moet behouden, zei hij eerder.

Extern onderzoek naar ziekenhuizen

Bruins heeft in een brief aan de Tweede Kamer ook aangekondigd dat er een onafhankelijk en extern onderzoek komt naar de faillissementen van de ziekenhuizen MC Slotervaart en MC IJsselmeer.

Hoe het onderzoek er precies uit komt te zien en wie het gaat uitvoeren, wil Bruins uiterlijk aan het einde van de maand bekendmaken.

Vanuit de Tweede Kamer klonk forse kritiek over het gebrek aan regie door de minister. Bruins zegt zich in het geval van Lelystad "maximaal in te spannen" voor het behoud van basiszorg en acute zorg, zoals de spoedeisende hulp en verloskunde.


Lees meer over:

MC IJsselmeerziekenhuizen

Aanbevolen artikelen

NUjij-reacties


nujij comment 0 reacties