Er staan dit jaar drie Nederlanders op de lijst van het Amerikaanse Massachusetts Institute of Technology (MIT) met de 35 grootste Europese innovators onder de 35 jaar.

Eline Vrijland-Van Beest, Taco Cohen en Maayke-Aimée Damen worden door het instituut genoemd vanwege hun innovaties op uiteenlopende gebieden.

Zo wordt Vrijland-Van Beest geroemd om NightBalance, haar uitvinding die mensen met slaapapneu tijdens hun minder diepe slaap op hun zij doet draaien. Philips kocht de innovatie afgelopen mei aan.

Cohen staat op de lijst vanwege Scyfer, een kunstmatige-intelligentietechnologie die sneller dan ooit leert medische afbeeldingen te analyseren. Qualcomm, na Samsung en Intel de grootste fabrikant van processors, kocht het bedrijf in 2017 op.

Damen startte de digitale marktplaats Excess Materials Exchange (EME), waar bedrijven overtollige materialen, producten, maar ook afval kunnen uitwisselen om verspilling tegen te gaan voor een circulaire economie. EME werkt met blockchaintechnologie en kunstmatige intelligentie.

Revolutionaire oplossingen voor problemen van nu

Het MIT selecteert sinds 1999 jaarlijks 35 ondernemers, onderzoekers en uitvinders die revolutionaire oplossingen ontwikkelen om de belangrijkste actuele problemen te helpen oplossen. Dit jaar waren er voor de Europese versie van de lijst zo'n duizend aanmeldingen. Er zijn ook onder meer een Indiase, Chinese en een wereldwijde lijst.

Naast de Nederlanders worden onder anderen ondernemers geëerd die uitvindingen deden die voedselverspilling helpen terugdringen, verbrande huid sneller helpen herstellen, en elektrocardiogrammen even goed leren analyseren als een arts.

Vorig jaar belandden er twee Nederlanders op de lijst. Toen ging het om Dave Hakkens, die machines ontwerpt om plastic te versnipperen en hergebruiken, en Pauline van Dongen, die mode en technologie als zonnecellen combineert.