Ryanair heeft een zesde van de cabinemedewerkers ontslagen die als standplaats Eindhoven hadden. Nog eens een zesde heeft zelf al de biezen gepakt. Deze groep medewerkers zat nog in de proeftijd. 
 

Dit zegt FNV Luchtvaart. Ryanair sluit de basis op Eindhoven deze maandag.  In totaal heeft het concern 98 cabinemedewerkers die vanaf Eindhoven werken. 

Een derde van het cabinepersoneel heeft de overplaatsing aanvaard, maar onder protest. Zij gaan financiële compensatie eisen, zegt de woordvoerder van FNV. Nog een derde heeft de overplaatsing niet aanvaard en blijft voorlopig in Eindhoven. 

FNV Luchtvaart zegt verder een kort geding aan te spannen tegen de sluiting van de basis. In het kort geding dat zestien piloten eerder hadden aangespannen, constateerde de rechtbank dat Ryanair de basis niet mag sluiten.

Maar deze constatering was niet bindend omdat de rechtbank antwoord gaf op de vraag of Ryanair zestien piloten mocht dwingen een andere uitvalsbasis te kiezen. Ryanair maakte na het oordeel dan ook bekend door te gaan met de sluiting. 

Ryanair lijkt vonnis over piloten te negeren

De rechter oordeelde donderdag wel dat de Ierse budgetmaatschappij de arbeidsovereenkomsten van de zestien piloten moet honoreren, ook wanneer de basis gesloten wordt. Het concern leek de volgende dag dat vonnis al meteen te negeren. De betrokken piloten kregen een brief dat ze "vrijwillig" konden kiezen tussen een andere uitvalsbasis of ontslag.

De zestien betrokken piloten zitten thuis, maar vakbond VNV benadrukt dat ze bereid zijn om vluchten uit te voeren die als start- en eindpunt Eindhoven hebben. Hiermee houden ze zich aan het vonnis van de rechtbank in Den Bosch. Een woordvoerder van VNV zegt te verwachten dat Ryanair binnenkort de ontslagprocedure in gang zal zetten. 

Wraak voor stakingsacties

De laatste kisten van de Ieren die op Eindhoven geparkeerd staan, zullen dinsdag vertrekken, aldus een woordvoerster van de luchthaven. Binnen twee weken verwacht Eindhoven Airport slots op Eindhoven die openvallen door het vertrek van Ryanair zijn verdeeld. Onder meer Wizz Air en Transavia staan op de wachtlijst van de luchthaven.

Ryanair verklaarde eerder dat de basis op Eindhoven dichtgaat omdat het bedrijf minder vluchten verwacht uit te voeren. Maar de rechtbank in Den Bosch merkte op dat het lijkt alsof het bedrijf de basis sluit als wraak voor eerdere stakingsacties. 

Bekijk hier de uitspraak van de rechter over Ryanair
115
Bekijk hier de uitspraak van de rechter over Ryanair