Ryanair moet het Nederlandse arbeidsrecht hanteren voor de werknemers in Nederland, zegt minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Namens vijf Europese ministers is donderdag een brief verzonden om de prijsvechter op zijn verantwoordelijkheden te wijzen.

Samen met ministers uit België, Luxemburg, Duitsland en Denemarken heeft Koolmees een brief naar Ryanair-topman Michael O'Leary gestuurd, met daarin het verzoek het lokale arbeidsrecht toe te passen bij de luchtvaartmaatschappij.

Als het lokale arbeidsrecht niet wordt gerespecteerd, loopt zowel Ryanair als personeel juridisch risico, schrijven de ministers. Dat wordt voorkomen door te luisteren naar het voorstel van de EU-lidstaten om de bestaande contracten onder lokale arbeidswetgeving te laten vallen.

De Europese luchtvaartsector is diepgaand veranderd door de concurrerende prijzen van Ryanair en met dit succes komt verantwoordelijkheid, schrijven de ministers. Ze sporen Ryanair aan overeenkomsten te sluiten met de vakbonden en nodigen de luchtvaartmaatschappij uit voor een open en sociaal gesprek.

Ryanair moet zich aan Nederlands arbeidsrecht houden

Donderdag besliste de rechtbank van Den Bosch dat Ryanair de in Nederland gestationeerde piloten niet naar een andere basis mag overplaatsen naar aanleiding van de sluiting van de Ryanair-basis op Eindhoven Airport. De sluiting gaat volgens Ryanair door op 6 november.

In de rechtszaak betoogde Ryanair dat de piloten overgeplaatst mochten worden, omdat ze op basis van hun Ierse arbeidscontract onder het Ierse arbeidsrecht vallen. Volgens de rechter in Den Bosch moet de prijsvechter zich aan het Nederlandse arbeidsrecht houden.