Het faillissement van het ziekenhuis MC Slotervaart in Amsterdam-West wordt niet teruggedraaid, heeft de rechtbank in Amsterdam donderdag bekendgemaakt. Hiermee wordt het verzet van een groep medisch specialisten afgewezen.

Woensdag werd bekend dat een groep van 46 medisch specialisten het ziekenhuis eigenhandig wilde overnemen. De medisch specialisten willen 50.000 euro per persoon inleggen om MC Slotervaart over te nemen. 

Volgens de groep specialisten is er geen sprake van dat het ziekenhuis zijn financiële verplichtingen niet meer kan nakomen. Daarnaast moet er volgens hen niet alleen worden gekeken naar de financiële kant van het verhaal, maar moet ook het maatschappelijk belang worden meegewogen.

De rechtbank vindt het verzet tegen het faillissement ongegrond. Op basis van een toelichting van de curatoren kan er geen andere conclusie getrokken worden dan dat het ziekenhuis wel degelijk is opgehouden met betalen.

"Er is geen geld meer om de lopende kosten te kunnen voldoen en er is bovendien sprake van aanzienlijke schulden", schrijft de rechtbank in een toelichting op het besluit.

De rechtbank heeft het maatschappelijke belang van het ziekenhuis niet meegenomen in het besluit. Het faillissement mag enkel getoetst worden aan de Faillissementswet. Binnen die wet kan enkel worden gekeken naar de financiële toestand van de schuldenaar en dus niet naar het maatschappelijk belang.

Slotervaartziekenhuis failliet: 'Eén grote huilpartij'
81
Slotervaartziekenhuis failliet: 'Eén grote huilpartij'