Ryanair mag de piloten die vliegen vanaf vliegveld Eindhoven niet verplichten een andere uitvalsbasis op te zoeken, heeft de rechtbank in Den Bosch donderdag bepaald

Volgens de rechtbank maakt Ryanair met de aankondiging van de sluiting misbruik van de bevoegdheid om werknemers te mogen verplaatsen.

Ryanair zegt de beslissing te hebben genomen op basis van bedrijfseconomische belangen, maar volgens de rechtbank lijkt het erop alsof de voorgenomen sluiting als wraak diende voor stakingen van de Nederlandse piloten. Ryanair ontkende dit eerder. 

De luchtvaartmaatschappij dacht het sluiten van de basis door te kunnen zetten op basis van de arbeidsovereenkomsten met de piloten. Daarin is afgesproken dat Ryanair de piloten mag overplaatsen. 

Maar volgens Nederlands arbeidsrecht moet er een zwaarwegend belang zijn om de piloten over te plaatsen en dat ontbreekt, aldus de rechtbank. De arbeidsovereenkomsten zijn gesloten op basis van Iers recht, maar volgens de rechtbank betekent dit niet dat de Nederlandse wet geen bescherming biedt. 

Bekijk hier de uitspraak van de rechter over Ryanair
115
Bekijk hier de uitspraak van de rechter over Ryanair

Piloten hadden bij sluiting moeten verhuizen 

De Ierse budgetmaatschappij besloot vorige maand om de basis op 5 november te sluiten. In dat geval hadden vluchten van en naar Eindhoven vanaf die datum vanuit het buitenland uitgevoerd moeten worden en zou het personeel niet meer in Eindhoven gestationeerd zijn.  

Er werken zo'n 50 piloten en 150 cabinepersoneelsleden van Ryanair vanuit Eindhoven. Het concern heeft vier vliegtuigen op de luchthaven. De piloten zouden een nieuwe uitvalsbasis moeten uitzoeken door de sluiting. Ryanair bood plekken in de rest van Europa of in Noord-Afrika aan. 

Hierop besloten enkele piloten en uiteindelijk ook het cabinepersoneel een kort geding tegen het bedrijf te starten. Volgens de vakbonden is de sluiting van de basis alleen een manier voor het concern om zich niet aan de werknemersrechten te houden.

Eind oktober hield het cabinepersoneel van Ryanair op Eindhoven al een werkonderbreking vanwege de sluiting van de basis.

Vakbond: grote overwinning

Joost van Doesburg, woordvoerder van vakbond Vereniging van Nederlandse Verkeersvliegers (VNV) , noemt de uitspraak een grote overwinning voor het arbeidsrecht. Hij verwacht wel dat Ryanair niet zomaar de uitspraak accepteert. "Ryanair kennende gaan ze de trukendoos opendoen", zegt hij.

Van Doesburg gaat ervanuit dat de luchtvaartmaatschappij in hoger beroep gaat en andere juridische procedures gaat houden. Hij roept de Nederlandse politiek op om actie te nemen tegen het bedrjif.