De nettowinst van ING is in het derde kwartaal flink gekelderd door de megaboete die de bank onlangs heeft gekregen. Zonder die last ging het wel beter met het financiële concern, onder meer door een stijging van het aantal klanten. 

De bank presenteerde de kwartaalcijfers donderdagochtend.

Onder de streep bleef 776 miljoen euro over, tegen een nettowinst van bijna 1,4 miljard euro in het derde kwartaal vorig jaar. Het zogeheten onderliggende resultaat voor belastingen, de winst zonder het effect van de schikking, groeide evenwel met 6,5 procent naar dik 2,1 miljard euro.

De bank heeft een rumoerig kwartaal achter de rug. ING erkende tekort te zijn geschoten in het voorkomen van witwaspraktijken. De zaak werd voor 675 miljoen euro geschikt met het Openbaar Ministerie (OM).

Daarnaast betaalt ING de overheid 100 miljoen euro terug. De kwestie leidde tot veel politieke ophef en maakte ook de positie van financieel topman Koos Timmermans onhoudbaar. Op 11 september maakte hij bekend op te stappen.

Bestuursvoorzitter Ralph Hamers benadrukte in een toelichting dat de boete de reputatie van de bank duidelijk heeft geschaad. Toch komt de uitkering van dividend aan de aandeelhouders hierdoor niet in gevaar. Volgens Hamers is de kapitaalbuffer van de bank sterk gebleven.

Financiële markten reageerden positief op de cijfers van het financiële concern. Bij de opening van de beurs om 9.00 uur steeg het aandeel met 4,5 procent naar 10,94 euro per aandeel.