De familie Blokker, eigenaar van het gelijknamige winkelbedrijf, past een omstreden techniek toe om de omvang van haar vermogen af te schermen voor de buitenwereld, meldt Het Financieele Dagblad (FD) donderdag.

De familie verbloemt haar vermogen door telkens een nieuw moederbedrijf boven het imperium te hangen. Hierdoor meent de familie geen jaarverslagen op te hoeven stellen.

"Dit is een kwalijke zaak", zegt emeritus hoogleraar ondernemingsrecht Steef Bartman in gesprek met het FD. Volgens het dagblad zijn experts niet bekend met deze truc. Ze waarschuwen dat de techniek tegen de regels voor transparant ondernemen ingaat.

Het vermogen van de familie Blokker zit voor een groot deel in investeringsmaatschappij HB Capital. Hierin zit het winkelvastgoed en belangen in bedrijven als baggeraar Van Oord en technisch concern TKH Group. De winkelketens zelf, zoals Blokker en Marskramer, behoren hier niet toe.

Nederlandse bedrijven zijn verplicht om jaarverslagen te publiceren. Reden hiervoor is transparantie en het tegengaan van fraude. Bij de Kamer van Koophandel (KvK) kan dan worden nagegaan hoe die onderneming er financieel voor staat.