De regels voor financiering staan verbetering in de verpleegzorg in de weg, zegt de brancheorganisatie van zorgondernemers Actiz. De organisatie roept minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid daarom op om het aantal regelingen en verantwoordingen per 2020 sterk te verminderen.

Dat staat in het rapport Aan het werk in het verpleeghuis, dat de brancheorganisatie dinsdag publiceerde.

De administratieve lasten zouden zo hoog zijn dat regelingen hun doel voorbijschieten. Het daadwerkelijk bieden van zorg zou zo in het gedrang komen.

"Een goed voorstel past vaak net niet onder een van de regelingen, of moet daarvoor met veel kunst- en vliegwerk worden aangepast", legt de organisatie uit.

In het rapport vertellen werknemers en de mensen die zij verzorgen over de zorgpraktijk, en veranderingen door het regeringsbeleid en de arbeidsmarkt.

Extra potje voor personeel dat niet bestaat

Ook komt het personeelstekort in verzorgingshuizen aan bod. Een regeling die hier de oplossing voor zou moeten zijn, het zogenoemde 'kwaliteitsbudget', blijkt juist geen uitkomst te bieden.

Ziekenhuizen mogen namelijk van dit extra potje gebruikmaken om de zorg te verbeteren, mits ze van het bedrag 85 procent uitgeven aan aanvullend personeel.

Die mensen zijn er echter niet, stelt de organisatie. Volgens Actiz zou het extra geld beter voor andere dingen die de werkdruk ook verminderen en de kwaliteit ten goede komen kunnen worden ingezet.