Ziekenhuis St Jansdal in Harderwijk wil werkzaamheden van het failliete MC Zuiderzee in Lelystad voortzetten. Ook wil het, samen met de huisartsen, de gezamenlijke polikliniek in Dronten openhouden.

St Jansdal heeft een plan opgesteld voor de poliklinische zorg, diagnostische afdelingen en een spoedpoli in Lelystad, zo laat het ziekenhuis maandag weten.

De verwachting van St Jansdal is dat de inwoners van Lelystad voor ruim 80 procent van hun ziekenhuisbezoeken terechtkunnen in hun eigen stad. Voor zeer specialistische zorg kunnen ze naar Harderwijk of andere omliggende ziekenhuizen.

Burgemeester Lelystad blij met plan

Burgemeester Ina Adema van Lelystad reageerde tegenover Omroep Flevoland verheugd op het plan. Heel goed nieuws voor ouderen, mensen die slecht ter been zijn of niet genoeg geld hebben om voor zorg maar overal naar toe te reizen, zei ze.

Adema hoopt wel dat ook verloskunde en spoedeisende hulp in Lelystad komen. "Ik begrijp heel goed dat St Jansdal zegt: dat krijgen we financieel niet rond. Daarvoor kijken wij nu naar politiek Den Haag."

Volgens voorzitter Cees de Bruin van de cliëntenraad in Lelystad wil ook Cardiologie Centra Nederland kijken wat er aan ziekenhuisvoorzieningen in Lelystad en omgeving overeind te houden is.