Woensdag 5 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Ook cabinepersoneel start kort geding tegen Ryanair

Ook het cabinepersoneel van Ryanair spant een kort geding aan tegen de Ierse luchtvaartmaatschappij vanwege de sluiting van de basis op Eindhoven Airport. Projectleider Leen van der List van vakbond FNV Luchtvaart heeft dat donderdag aangekondigd.
Door ANP/NU.nl

De exacte vordering van de stewards en stewardessen is nog niet bekend. FNV Luchtvaart hoopt dat de rechtszaak eind volgende week dient. 

Deze donderdag dient in Den Bosch al een kort geding van de piloten van Ryanair die een verbod eisen op hun gedwongen overplaatsing naar het buitenland.

Ryanair kondigde begin oktober aan de basis op Eindhoven Airport te sluiten. Vanaf 5 november worden vluchten van en naar Eindhoven uitgevoerd vanuit het buitenland.

Op Eindhoven Airport werken bijna vijftig piloten en bijna honderd stewards en stewardessen voor Ryanair. Het personeel denkt dat de sluiting van de basis in Eindhoven een vergelding is vanwege stakingen voor betere arbeidsomstandigheden.

Keiharde aanpak van Ryanair

Agnes Jongerius en Leen van der List pleiten donderdag in het AD voor een keiharde aanpak van Ryanair. Volgens de Europarlementariër van de PvdA en de projectleider bij FNV Luchtvaart schoffeert de vliegmaatschappij haar personeel en gedupeerde passagiers en moet het kabinet daar iets aan doen.

De recente aanleiding voor de brief van Jongerius en Van der List is het nieuws dat Ryanair personeel verplicht om binnen een paar weken op eigen kosten te verhuizen.

Ryanair heeft namelijk besloten om per 5 november de basis op Eindhoven Airport te sluiten. Wie niet verhuist, wordt ontslagen. Volgens Jongerius en Van der List is dit officieel niet toegestaan, maar zijn er geen consequenties voor de vliegmaatschappij.

De schrijvers van het opiniestuk vinden dat minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur haar collega Wouter Koolmees van Sociale Zaken moet aanspreken. Hij moet eisen dat de luchtvaartmaatschappij zich aan het Nederlandse recht houdt, vinden Jongerius en Van der List.

Rechtszaak van de piloten

Piloten van Ryanair die vanaf de luchthaven Eindhoven werken proberen via de rechter een gedwongen en eenzijdige overplaatsing te voorkomen. Het kort geding dat door zestien piloten is aangespannen dient donderdag bij de rechtbank in Den Bosch.

Ryanair kondigde begin oktober aan zijn vluchten van en naar Eindhoven per 5 november vanuit het buitenland af te handelen. Dat betekent volgens pilotenvakbond VNV dat de vliegers worden gedwongen naar Zuid- of Oost-Europa dan wel Noord-Afrika te verhuizen, terwijl de vluchten van en naar Eindhoven blijven bestaan.


Lees meer over:

Ryanair

Aanbevolen artikelen