De Europese Commissie gaat in zee met Bill Gates. De Microsoft-oprichter en de Commissie steken 100 miljoen euro in een investeringsfonds om schone energie te ontwikkelen.

Het fonds met de naam Breakthrough Energy Europe stimuleert Europese bedrijven om technologie rondom schone energie te ontwikkelen. Een ander doel is investeerders laten zien dat zij meer geld kunnen verdienen als ze investeren in duurzaamheid.

"Wetenschappers en ondernemers die innovaties ontwikkelen om klimaatverandering aan te pakken hebben geld nodig om bedrijven te bouwen om hun innovaties op de mondiale markt te zetten", zegt Gates.

Europa moet met dit initiatief een leidende rol nemen bij het tegengaan van klimaatverandering en het halen van de doelstellingen van het klimaatakkoord van Parijs. "Dit is pas een begin, meer partners zijn welkom", zei EU-commissaris Maros Sefcovic (Energie-unie) na de ondertekening.

Gates noemt de publiek-private samenwerking "een spannende mijlpaal". De Microsoft-oprichter en andere steenrijke zakenlui richtten drie jaar geleden de Breakthrough Energy Coalition op, waarbij ze miljarden toezegden om energie-innovaties "uit het lab en op de markt" te krijgen.