Vakbond FNV spant een rechtszaak aan tegen schoonmaakapp Helpling. Volgens de vakbond is Helpling een verkapte werkgever en moet het bedrijf de schoonmakers in loondienst nemen.

Via de app Helpling kunnen schoonmakers hun diensten aanbieden. Wie hulp bij het huishouden zoekt, kan via de app rechtstreeks een van de schoonmakers inhuren. Het bedrijf beschouwt zich als een tussenpersoon die bemiddelt tussen consumenten en zelfstandige schoonmakers.

Daar is FNV het niet mee eens. De mensen die bij Helpling werken kunnen namelijk niet zelf hun tarief bepalen en zijn daardoor schijnzelfstandigen, aldus de bond.

FNV wil ook dat het bedrijf stopt met het in rekening brengen van bemiddelingskosten van 23 procent van het uurtarief van de schoonmaker. Dat is volgens de wet verboden, stelt de bond.

Het is niet de eerste keer dat FNV bedrijven uit de zogenoemde platformeconomie aanklaagt. Eerder spande de bond een zaak aan tegen maaltijdbezorgapp Deliveroo.

'FNV begrijpt ons niet'

Een woordvoerder van Helpling zegt dat het bedrijf al geruime tijd met FNV in gesprek is. Het bedrijf vindt het jammer dat de bond Helpling "zo slecht begrijpt".

De 23 procent van het uurtarief die Helpling vraagt aan schoonmakers zijn volgens het bedrijf geen bemiddelingskosten. "Daarvoor krijgen ze toegang tot ons klantenbestand, bieden we een agendafunctie en hebben we een klantenservice voor zowel onze klanten als schoonmakers", zegt de woordvoerder.

Ook benadrukt het bedrijf dat schoonmakers zelf hun uurtarief kunnen bepalen, waarbij het minimum op 11,50 euro is gesteld. Helpling wacht de rechtszaak af.