Nederlandse bedrijven zijn nog onvoldoende voorbereid op Brexit, blijkt woensdag uit een onderzoek van de Kamer van Koophandel (KVK). Bijna 40 procent is helemaal niet voorbereid.

Uit het onderzoek onder de leden van het Ondernemerspanel van KVK blijkt dat 15 procent van de ondernemers zich goed heeft voorbereid. Zo'n 46 procent is 'enigszins voorbereid'.

Volgens de KVK bestaat een significante relatie tussen de impact die ondernemers van de Brexit verwachten en hoe goed ze zijn voorbereid. Verwacht een ondernemer veel impact, dan bereidt hij zich voor. Ondernemers voor wie de impact onduidelijk is, hebben zich vaker niet voorbereid.

Volgens KVK-voorzitter Claudia Zuiderwijk is voorbereiding belangrijk: "Het is duidelijk dat het zakendoen met het Verenigd Koninkrijk wezenlijk zal veranderen en ondernemers te maken krijgen met zaken die ze niet gewend zijn, zoals douaneformaliteiten."

Gevolgen zijn niet duidelijk

Zo'n 80 procent van alle ondernemers die zakendoen met het Verenigd Koninkrijk verwacht dat Brexit gevolgen heeft voor hun bedrijf. Maar hoe die gevolgen eruitzien, is voor de helft van deze ondernemers niet duidelijk.

Meer dan een derde van alle ondernemers beoordeelt de zakelijke vooruitzichten met betrekking tot het Verenigd Koninkrijk als slecht tot zeer slecht. 37 procent van de ondernemers verwacht een afname van de export en 35 procent een afname van de import.

Zorgen over Brexit

De ondernemers maken zich verder zorgen over extra administratieve rompslomp door de Brexit (68 procent), heffingen en belastingen (54 procent), invoerrechten (51 procent), toekomstige verschillen in wet- en regelgeving (51 procent) en oponthoud bij de grens (49 procent).

Veel ondernemers zijn neutraal over de vooruitzichten. Ook dit zou te maken kunnen hebben met de onduidelijkheid over de precieze impact van de Brexit, schrijven de onderzoekers.