Unilever wil het contact met aandeelhouders verbeteren, zegt onderdirecteur Peter Newhouse dinsdag tegen een Brits parlementair comité. Het bedrijf had twee aanvaringen met aandeelhouders in een jaar tijd.

Newhouse stond het Britse departement van Handel, Energie en Industriële Strategie te woord over de beloning van bestuursleden. Door parlementariërs werden ook vragen gesteld over de relatie met aandeelhouders

Deze maand werd er een streep gezet door de verhuizing van het hoofdkantoor van Unilever naar Nederland. Die verhuizing ging na verzet van aandeelhouders niet door.

Eerder dit jaar stuitte het bedrijf al op weerstand van aandeelhouders, toen het concern het beloningsbeleid wilde aanpassen. Door de aanpassing zouden grotere bonussen aan de top mogelijk worden.

Voor de tweede helft van oktober staan nu bijeenkomsten op stapel om het gesprek aan te gaan met aandeelhouders. Newhouse stelt dat daar ook de kritiek op het beloningsbeleid aan bod zal komen. De verhuizing naar Nederland, die dus niet doorgaat, wordt er eveneens besproken.

Op de vraag of Unilever eerder grote beslissingen met aandeelhouders moet bespreken, antwoordde de onderdirecteur dat dit een "verstandige manier is om ertegen aan te kijken".