Meubelketen IKEA wil de komende jaren uitbreiden naar elf nieuwe landen. Het Zweedse bedrijf wil onder meer winkels in Zuid-Amerika openen.

Het doel is dat drie miljard potentiële klanten in 2025 de blauw-gele woonwarenhuizen kunnen bereiken, zegt topman Torbjörn Lööf van Inter IKEA Group. Verder wil hij ook meer online verkopen en kleinere winkels openen in grote steden.

Via een nieuwe franchisenemer wil IKEA binnen enkele jaren winkels openen in Chili, Colombia en Peru. De eerste Zuid-Amerikaanse winkel moet eind 2020 in de Chileense hoofdstad Santiago de deuren openen. Verder staan winkels in Mexico en Puerto Rico op de rol in Latijns-Amerika.

In Europa wil IKEA uitbreiden naar Estland, Luxemburg en Oekraïne. Verder wil het woonwarenhuis winkels openen in Oman in het Midden-Oosten en in de Aziatische landen Macau en de Filipijnen.

In het in augustus afgelopen boekjaar voerde Inter IKEA Group de omzet met 4,5 procent op tot 38,8 miljard euro. In dat fiscale jaar opende IKEA winkels in India en Letland. In september ging de eerste winkel in Bahrein open.