Het failliet verklaarde transportbedrijf Princen Transmission uit Weert had na zijn doorstart werknemers verplicht moeten overnemen tegen de bestaande arbeidsvoorwaarden. Dat heeft een Nederlandse rechter bepaald.

Het gaat om een zaak die vakbond FNV en acht werknemers hadden aangespannen tegen het transportbedrijf.

Princen werd in april 2015 failliet verklaard en maakte vrijwel meteen een doorstart. Daarbij werden niet alle werknemers overgenomen. Volgens FNV gebruikte het bedrijf het 'flitsfaillissement' om werknemers te lozen, met name oudere arbeidskrachten en werknemers met "een vlekje".

De uitspraak betekent volgens FNV een grote overwinning voor alle werknemers in Nederland die in dezelfde situatie terechtkomen. Zij worden nu toch beschermd door de wet, aldus de bond.

FNV en de werknemers verloren een eerdere procedure bij het Europese Hof tegen het faillissement en tegen de opzegging van de arbeidsovereenkomsten. FNV begon een nieuwe zaak tegen het doorgestarte bedrijf. Hierin oordeelt de rechter nu dus dat de ondernemer zijn werknemers tegen dezelfde arbeidsvoorwaarden had moeten overnemen.

Princen kan nog in beroep gaan tegen de uitspraak.