Volgens ingewijden schrapt autobouwer VDL Nedcar in november zo'n duizend banen. Dat zou nodig zijn omdat het bedrijf tussen de 40.000 en 60.000 auto's minder hoeft te maken voor BMW.

Nedcar wil woensdag niet op de geruchten reageren, maar ontkent ze ook niet tegenover dagblad De Limburger. In totaal werken er nu nog rond de zevenduizend mensen in de fabriek. Vooral tijdelijke krachten zouden het risico lopen ontslagen te worden.

Automerk BMW kondigde eerder aan de productie in meerdere fabrieken te beperken vanwege de onrustige automarkt. Die beperking zou nu de Nedcar-fabriek in het Limburgse Born raken. Ongeveer een kwart van de totale autoproductie van de fabriek zou nu wegvallen door het besluit van BMW. Dit jaar zouden er 220.000 wagens van de band rollen.

Vakbondsbestuurder Hans Wijers van FNV kan de genoemde aantallen "noch bevestigen noch ontkennen". Wel weet hij dat er bij de autofabriek achter de schermen gekeken wordt naar nieuwe roosters voor 2019.

Nedcar liep dit jaar door stakingen en storingen al een productievertraging van ongeveer vijfduizend auto's op. De productie daarvan werd daarom al aan een andere fabriek overgedragen.