AkzoNobel keert 5,5 miljard euro extra uit aan aandeelhouders nu de verkoop van de tak Specialty Chemicals afgerond is. De verfreus maakt dit dinsdagochtend bekend, een dag na de afronding van die deal.

De uitkering zal plaatsvinden via onder meer een speciaal dividend in contanten. Ook zal AkzoNobel eigen aandelen gaan inkopen.

De 5,5 miljard euro komt boven op een eerdere uitbetaling van in totaal 1 miljard euro aan speciaal dividend. Op 13 november is het aan de aandeelhouders om over het nieuwe voornemen van Akzo te stemmen.

De verkoop van de speciaalchemietak was juist bedoeld om aandeelhouders te paaien. Die roerden zich nadrukkelijk na de vergeefse poging van het Amerikaanse concern PPG Industries om Akzo in te lijven.

Het verfbedrijf beloofde eerder al het merendeel van de opbrengsten van de verkoop van Specialty Chemicals aan aandeelhouders te zullen uitkeren.

'AkzoNobel komt beloftes na'

Volgens topman Thierry Vanlancker is de beloning aan de aandeelhouders een "duidelijk teken" dat Akzo zijn beloftes nakomt. Het verfbedrijf wees de eerdere avances van PPG onder meer af, omdat het concern naar eigen zeggen zelf waarde voor aandeelhouders kan creëren.

Van de extra 5,5 miljard euro die AkzoNobel uitkeert, zal 2,5 miljard euro worden gebruikt voor de inkoop van aandelen. Na het speciaal dividend van nog eens 1 miljard euro, blijft er nog een bedrag van 2 miljard euro over dat als een soort winstuitkering in de zakken van de aandeelhouders zal verdwijnen.

Met de verkoop van Specialty Chemicals was een bedrag van 10,1 miljard euro gemoeid. De resterende opbrengsten worden gebruikt voor het aflossen van schulden en voor de kosten in verband met de transformatie en eventuele aanvullende overnames.

Akzo kondigde verder aan dat het dividendbeleid ongewijzigd blijft. Het bedrijf gaat uit van een stabiel tot oplopend dividend.