De Amerikaanse beurswaakhond SEC heeft Elon Musk aangeklaagd. De Tesla-directeur wordt beschuldigd van beursfraude.

De aanklacht tegen Musk werd donderdag ingediend bij een rechtbank in New York, schrijft Bloomberg. De koers van het aandeel Tesla kelderde na de publicatie met zo'n 6 procent.

De zaak draait om een tweet waarin Musk zei dat hij Tesla van de beurs wilde halen en dat de financiering daarvoor rond was. Het enige wat Musk daar destijds nog nodig voor zei te hebben, was instemming van de aandeelhouders. De koers van het aandeel Tesla steeg daarna met 11 procent.

Later kwam het bedrijf met nog een verklaring. Daarin beschreef Musk waarom hij van de beursnotering af wilde. Bronnen van Bloomberg meldden eveneens dat de handelswijze van de Tesla-topman mogelijk zou neerkomen op fraude, als de financiering nog niet rond was.

Beurswaakhond noemt berichten Musk "onjuist en misleidend"

De SEC startte afgelopen augustus een onderzoek en stuurde een dagvaarding om informatie van Tesla te krijgen. De beurswaakhond noemt de berichten van Musk nu "onjuist en misleidend".

Volgens de beurswaakhond wilde Musk indruk maken op zijn vriendin door te zeggen dat de financiering om het bedrijf van de beurs te halen uitkwam op 420 dollar per aandeel. Musk zegt tegen persbureau Bloomberg dat deze beschuldigingen "verdrietig en teleurgesteld" laten voelen. "Integriteit is de belangrijkste waarde in mijn leven."

Overigens kijkt de SEC niet alleen naar de gewraakte tweets uit augustus, maar ook naar oudere uitlatingen van Musk. Dat gaat onder meer om mogelijk misleidende uitspraken over de productie- en verkoopdoelstellingen van het bedrijf.

Musk zou "roekeloos" hebben geopereerd

Volgens de toezichthouder wist Musk dat hij op deze manier investeerders misleidde of was hij "roekeloos" in de gedachte dat hij ze niet misleidde.

Ook het Openbaar Ministerie heeft de pijlen op Musk gericht. Mogelijk heeft Musk zich met zijn tweets schuldig gemaakt aan fraude. Dat justitiële onderzoek is echter nog in de beginfase.

Een woordvoerder van Tesla zegt in een reactie dat de raad van bestuur nog het volste vertrouwen heeft in de topman. Zijn "integriteit en leiderschap hebben geleid tot het meest succesvolle Amerikaanse automerk in meer dan een eeuw."

Musk heeft inmiddels afgezien van plannen om Tesla van de beurs te halen.