Het Openbaar Ministerie (OM) heeft maandag 21 maanden cel geëist tegen de 62-jarige vastgoedondernemer Rudy S., die een bestuurder van Google zou hebben omgekocht.

Ook wordt hij verdacht van fraude en deelname aan een criminele organisatie, bleek maandag uit de derde zittingsdag van de strafzaak in de rechtbank in Zwolle.

Het vastgoedbedrijf TCN van S. verkeerde in 2008 door de kredietcrisis in zwaar weer. S. beloofde Google-bestuurder Simon Tusha 10 miljoen euro als het hem lukte om Google over te halen om zijn datacenters te kopen.

De koop ging niet door, maar Google verlengde wel de huur, waarna de verdachte aan de Google-bestuurder 1,7 miljoen euro betaald zou hebben.

OM eist ook celstraf tegen vrouw van S.

Het OM eist vijftien maanden cel tegen de vrouw van de vastgoedondernemer. Saskia van B., de echtgenote van S., was feitelijk leidinggevende bij het bedrijf.

Ook twee dochterbedrijven van TCN speelden een rol bij de omkoping, meent de officier van justitie. Deze ondernemingen moeten wat het OM betreft boetes van 1 miljoen en 650.000 euro betalen.

S. en Van B. ontkennen de omkoping en menen er door Tusha in geluisd te zijn.

'TCN kon door omkoping overeind blijven'

Dat het bedrijf van S. dreigde om te vallen, is volgens het OM mogelijk het motief voor de omkoping geweest. Met de omkoping werd uiteindelijk de verlenging van het huurcontract van het datacenter in de Eemshaven zekergesteld, waardoor het bedrijf van S. overeind kon blijven.

Tusha bekende in 2016 in de VS al schuldig te zijn aan samenzwering, omdat hij zijn steekpenningen verzweeg voor de Amerikaanse belastingdienst.

Destijds zei justitie in de VS al dat het bedrijf TCN het contract met Google niet zonder inmenging van Tusha zou hebben gekregen.