De Europese aandelenbeurzen zijn maandag met verlies gesloten. In Amsterdam kreeg navigatiebedrijf TomTom, net als vorige week, klappen te verwerken vanwege nieuws uit de automobielsector.

De aandacht bleef verder uitgaan naar de handelsvete tussen de Verenigde Staten en China na ingang van nieuwe importtarieven aan beide kanten.

De AEX-index op Beursplein 5 sloot 0,3 procent in de min op 548,43 punten. De MidKap zakte 0,1 procent tot 784,89 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs leverden tot 0,6 procent in.

TomTom zakte ruim 6 procent in de MidKap. De Japanse autogigant Toyota gaat Google toestaan smartphones te verbinden met auto's van het merk.

Onlangs sloot Google al een samenwerking met een verbond van Renault, Nissan en Mitsubishi. Die samenwerking was een flinke klap voor het bedrijf TomTom, dat afgelopen week hard onderuitging op de beurs.

Shell profiteert van de olieprijs

Olie- en gasconcern Shell profiteerde van de stijgende olieprijzen en was met een plus van 1,2 procent een van de grootste stijgers in de AEX. Een vat Amerikaanse olie kostte 2,6 procent meer op 72,65 dollar. Brentolie steeg met 3,2 procent in prijs tot 81,35 dollar per vat.

Grote oliehandelshuizen houden rekening met een olieprijs die kan stijgen tot 100 dollar per vat. Dit kan gebeuren vanwege het wegvallen van Iraanse olie door de Amerikaanse sancties.

Hekkensluiter bij de hoofdfondsen was verlichtingsbedrijf Signify met een verlies van 3,9 procent. Bij de kleinere bedrijven won FNG 3,1 procent. De kledingwinkelketen zag de omzet en het bedrijfsresultaat afgelopen half jaar stijgen.

Winstalarm voor Britse reisorganisatie Thomas Cook

In Londen kelderde het aandeel Thomas Cook met ruim 28 procent. De Britse reisorganisatie gaf opnieuw een winstalarm. Vanwege het warme zomerweer in Noord-Europa gingen minder mensen op vakantie.

Randgold won 6 procent. De grootste goudproducent ter wereld Barrick Gold heeft een fusieovereenkomst gesloten met zijn kleinere rivaal.

Sky klom met 8,6 procent. Het Amerikaanse kabelbedrijf Comcast heeft afgelopen weekeinde het hoogste overnamebod uitgebracht op het Britse media- en telecombedrijf. De kabelreus bood in de laatste ronde 29,7 miljard pond (ruim 33 miljard euro). De andere bieder was Rupert Murdochs 21st Century Fox.

In Frankfurt ging Deutsche Bank 0,9 procent omlaag. De Duitse financiële waakhond BaFin heeft een externe toezichthouder aangesteld om toe te zien op maatregelen tegen witwassen.

De euro was 1,1766 dollar waard, tegen 1,1739 dollar op vrijdag.