Albert Heijn opent de eerste AH to go-winkels met techniek voor kassaloos winkelen. Klanten van de twee filialen in het Academisch Medisch Centrum (AMC) hoeven vanaf maandag niet meer in de rij te staan voor de kassa. 

Voor het kassaloos winkelen moeten klanten met een speciaal daarvoor gedownloade app zelf producten scannen. Het bedrag wordt na tien minuten automatisch van de rekening afgeschreven. Het zogeheten 'tappen' is mogelijk met een Android-telefoon. Andere besturingssystemen als iOS en Windows volgen later. 

Het is volgens de supermarkt voor het eerst dat zoiets in Europa mogelijk is. Een woordvoerder vergelijkt het systeem met de kassaloze Amazon Go-winkels in de Verenigde Staten. Maar Amazon maakt daarbij vooral gebruik van camera's. Bij AH to go gaan de automatische betalingen via technologie van CM.com, een platform voor onder meer berichten, bellen en betalingen.

Albert Heijn was al enige tijd bezig met de voorbereidingen. In december vorig jaar begon de keten met een proef in de AH to go in het hoofdkantoor van moederbedrijf Ahold Delhaize in Zaandam.

Het is de bedoeling dat op termijn in alle circa tachtig AH to go-winkels geen kassa meer nodig is. De vernieuwing betekent overigens niet dat de kassa's uit de filialen verdwijnen. Voorlopig blijft ook de 'ouderwetse' manier van afrekenen gewoon mogelijk.

Volgende week volgt de AH to go bij het metrostation op Amsterdam CS.

Kassaloze winkel: 'Binnen 20 seconden sta je buiten'
53
Kassaloze winkel: 'Binnen 20 seconden sta je buiten'