Multinationals vernietigen Indonesisch regenwoud, blijkt uit een woensdag gepubliceerd onderzoek van Greenpeace International. Dit gebeurt ondanks beloften dat de bedrijven alleen nog maar duurzame palmolie zouden gebruiken.

Palmolieproducenten hebben sinds 2015 voor meer dan 260.000 voetbalvelden aan regenwoud in Indonesië verwoest.

Grote merken zoals Unilever, Nestlé, Mondelēz, PepsiCo en Colgate-Palmolive worden in het rapport van de milieuorganisatie gelinkt aan de kap van regenwoud, terwijl de bedrijven volgens Greenpeace hebben beloofd ontbossing voor palmolie te voorkomen.

De multinationals gebruiken palmolie voor hun koekjes, margarine en tandpasta. Uit het rapport blijkt dat er in vijfentwintig gevallen bewijs is van ontbossing en aanleg van plantages zonder vergunning en in beschermde gebieden.

Wilmar, gevestigd in de Rotterdamse haven, is marktleider en verantwoordelijk voor 40 procent van de mondiale palmoliehandel.

"Beloofd is beloofd: Unilever, Nestlé, en Mondelēz, neem jullie verantwoordelijkheid koop geen foute palmolie meer van Wilmar, tot het bedrijf bewijst dat zijn palmolie duurzaam geproduceerd wordt", aldus Andy Palmen, campagneleider bij Greenpeace Nederland.

Een palmolieplantage in Papua, Indonesië. (Foto Ulet Ifansasti/Greenpeace)