Budgetluchtvaartmaatschappij Ryanair heeft een principeakkoord over een collectieve arbeidsovereenkomst voor het cabinepersoneel bereikt met de Italiaanse vakbonden. De laatste hand wordt gelegd aan een definitief akkoord dat op 1 oktober van kracht moet worden.

Als onderdeel van de cao met een looptijd van drie jaar krijgen de Italiaanse stewards en stewardessen een contract volgens Italiaans recht. Ook krijgen ze een loonsverhoging, taxfreevoordelen die vergelijkbaar zijn met die van andere Italiaanse luchtvaartmaatschappijen en bouwen ze een Italiaans pensioen op.

Donderdag kondigde het Italiaanse cabinepersoneel nog aan te gaan staken op 28 september, samen met cabinepersoneel in Nederland, Spanje, Portugal en België.

Personeel van Ryanair voert al enige tijd actie voor betere werkomstandigheden. Zo eisen ze dat de Ierse budgetluchtvaartmaatschappij personeel onder het lokale recht in plaats van onder Iers recht laat vallen. Ook krijgt het cabinepersoneel alleen betaald voor de uren die in het vliegtuig gemaakt worden.

De vakbonden dreigen met een maandelijkse staking van het cabinepersoneel, voor het geval dat Ryanair niet toegeeft. Volgens de vakbeweging overtreedt Ryanair Europese en nationale wetgeving door aan het Ierse recht vast te houden.