Als PostNL en Sandd willen samenwerken om de krimp van de postmarkt het hoofd te bieden, dan kunnen zij waarschijnlijk rekenen op steun uit de politiek. Staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken sluit niet uit dat zij gebruikmaakt van haar bevoegdheid om een eventueel verbod van toezichthouder ACM terug te draaien.

Dat liet de bewindsvrouw woensdag weten tijdens een debat in de Tweede Kamer over de toekomst van de postbezorging.

Eerder dit jaar zei Keijzer al dat consolidatie de beste oplossing is voor het tanende aanbod aan brievenpost, waardoor postbezorgers met steeds legere tassen de straat op gaan.

De Tweede Kamer maakt zich al langer zorgen over die ontwikkeling. Veel fracties vrezen dat postbezorgers hun arbeidsvoorwaarden daardoor alleen maar verder zien verslechteren, terwijl postzegels duurder worden en de dienstverlening nog verder wordt uitgekleed.

Kamermeerderheid keurt samenwerking of zelfs fusie goed

In het debat tekende zich dan ook een ruime meerderheid af die samenwerking of zelfs een fusie tussen PostNL en Sandd zou toejuichen.

In juni had Keijzer al aangegeven dat postbedrijven meer ruimte moesten krijgen om samen te werken. Bovendien zou het mogelijk moeten worden dat brieven meegaan met pakketbezorgers of andere bezorgdiensten.

PostNL en Sandd, de twee grootste partijen op de postmarkt, hadden eerder al openlijk gepleit voor consolidatie.