Londen verliest zijn koppositie als aantrekkelijkste financiële centrum ter wereld aan New York, zo meldt onderzoeksbureau Z/Yen woensdag in zijn jaarlijkse Global Financial Centres Index (GFCI).

Brexit is volgens het rapport de grootste reden voor de devaluatie. De Engelse hoofdstad staat nu op de tweede plek, gevolgd door Hongkong en Singapore.

Omdat Engeland in 2019 de Europese Unie (EU) verlaat, verruilen veel financiële instellingen hun vestiging in Londen voor een andere Europese stad. Amsterdam, Frankfurt, Wenen en Milaan stijgen hiermee op de ranglijst. Overigens scoort Londen maar twee punten minder dan New York en volgt Hongkong met slechts drie punten verschil.

De beoordeling van financiële centra gebeurt aan de hand van criteria als infrastructuur, de mate waarin het centrum last heeft van handelsoorlogen of protectionisme en de reputatie die het centrum heeft.

Polarisatie geeft nieuwe grootmachten de ruimte

Z/Yen constateert verder dat de wereldwijde financiële markten sinds de crisis van 2008 en de Brexit-beslissing van 2016 "multi-gepolariseerd" zijn. De conventionele financiële centra in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk leveren daardoor in en maken plaats voor opkomende grootmachten als Duitsland, Canada en China.

Voor de GFCI van dit jaar legden onderzoekers honderd centra naast elkaar. Nieuwkomers in die lijst waren deze keer Kaapstad, Gujarat, Hangzhou en Sofia. Voor de uiteindelijke ranglijst werden 110 steden overwogen.