Duitse Ryanair-piloten zijn van plan aanstaande woensdag weer te gaan staken. 150 vluchten worden geschrapt, wat gevolgen zal hebben voor maximaal 27.000 reizigers.

Volgens de Duitse pilotenvakbond Vereinigung Cockpit (VC) zitten de onderhandelingen met de Ierse luchtvaartmaatschappij nog steeds muurvast.

Ryanair-piloten en cabinepersoneel in heel Europa voeren al maanden actie voor betere arbeidsvoorwaarden. In Italië hebben de piloten inmiddels een cao-akkoord gesloten. Veel piloten uit andere landen vinden die deal niet ver genoeg gaan.

De staking zal geen effect hebben op Nederlandse vluchten, omdat Ryanair niet tussen Duitsland en Nederland vliegt. Nederlandse passagiers die vanuit Duitsland vliegen, zoals vanaf het vliegveld in Weeze, kunnen uiteraard wel last hebben van de staking.

Vorige maand, op 10 augustus, legden de Duitse piloten ook al het werk neer, samen met hun Nederlandse, Belgische en Zweedse collega's. Dat was de grootste 24 uursstaking in de geschiedenis van Ryanair. Bijna vierhonderd vluchten werden geschrapt.

Het cabinepersoneel is momenteel ook bezig met het opzetten van grootschalige, internationale acties. Ze mikken op stakingen in de laatste week van september, tenzij Ryanair voor die tijd over de brug komt.

Ryanair dreigt met ontslagen

De directie van de maatschappij dreigt Ryanair-bases in Duitsland te sluiten en personeel te ontslaan als het tot actievoeren komt. Volgens hoofd marketing Kenny Jacobs maken de bases al verlies en wordt dat met werkonderbrekingen alleen maar erger.

Jacobs verwerpt tegenover persbureau AFP de klacht dat Ryanair zijn personeel onderbetaalt. Bij Eurowings, de low-cost-dochter van Lufthansa, krijgen ze 30 procent minder, luidt het argument.