Topman Jack Ma van de Chinese internetgigant Alibaba stapt pas in september 2019 op, zo heeft het bedrijf maandag bekendgemaakt. Daniel Zhang volgt hem op als bestuursvoorzitter. Ma blijft tot 2020 lid van de raad van bestuur.

Eerder meldde The New York Times dat Ma al deze maandag met pensioen zou gaan. In een verklaring zegt Ma dat hij samen met Zhang voor een soepele overgang zorgt.

De 53-jarige Ma richtte Alibaba in 1999 op. Het bedrijf werd onder zijn leiding een van de grootste webwinkels ter wereld en veranderde voor een groot deel de manier waarop Chinezen winkelen en betalen. Zijn geschat vermogen is ongeveer 40 miljard dollar (zo'n 35 miljard euro), waarmee hij de rijkste man van China is. De marktwaarde van Alibaba bedraagt circa 420 miljard dollar.

Ma, een voormalige leraar Engels, is van plan zich op liefdadigheid en onderwijs te richten. In 2013 gaf hij de dagelijkse leiding bij Alibaba al uit handen.

Zhang kwam in augustus 2007 bij Alibaba werken en kreeg in 2015 de functie van bestuursvoorzitter, waarmee hij de dagelijkse leiding over de onderneming ging voeren.